Fettsugning med laser / Smartlipo

Smartlipo eller laserfettsugning

En Smartlipo-maskin

Fettsugning med Smartlipo har under de senaste åren kommit att bli ett utav de vanligaste kosmetiska ingreppen. SmartLipo™, laserfettsugning, laserlipolys eller fettsugning med laser som tekniken även kallas, är den första och hittills det enda laserbaserade sättet att reducera fett med minimal negativ inverkan på patienten. Samtidigt som man lyckades minska bieffekterna av traditionell fettsugning lyckades man även lösa problematiken med hudslapphet.

Hur görs det?

En mycket tunn kanyl, ca 1,0 mm till 2,0 mm i diameter innehållande en laserfiber sätts in i huden. Kanylen förs fram och tillbaka och avger laserjus på fettcellerna, vilket får dem att brista och bli till en oljig vätska. Därefter kan de med hjälp av mindre ansträngning, smalare verktyg och lägre tryck än vid traditionell fettsugning sugas ut. Man kan även välja att låta det smälta fettet bli kvar för att transporteras bort och försvinna genom kroppens normala fettförbränningsprocess. När lite större mängder fett avlägsnas är detta dock inte lämpligt då restprodukterna i dessa fall orsakar svullnad och kan påverka slutresultatet.

Eftersom kanylen är så pass tunn som den är kan detta utföras under lokalbedövning. Lasern gör även att små blodkärl koagulerar omedelbart vid kontakt, vilket resulterar i mindre blödning, svullnad och blåmärken samt en snabbare återhämtning för patienten jämfört traditionella ingrepp. Eftersom narkos inte behövs, slipper patienten de risker som all form av narkos innebär.

Vem är en bra kandidat?

Om du har områden av fett som inte svarar på kost och motion, då är du en kandidat. Idealiska kandidater är vid god hälsa, normal kroppsvikt och har realistiska förväntningar på resultatet.

För att uppnå bästa resultat efter en fettsugning är elasticitet i huden viktig. Huden återhämtar sig snabbare hos yngre personer. Huden kan förlora sin elasticitet med åldern, men även med självpåverkade faktorer som viktupp- och nedgång. Upp till hela 50 års ålder kan man förvänta sig att huden återhämtar sig bra.

Vilka kroppsdelar kan behandlas?

SmartLipo ™ kan vara ett bra komplement till traditionell fettsugning och det är perfekt för behandling av små områden i ansiktet, hals, armar, knän, rygg, bröst (gynekomasti) och områden med lös och slapp hud.

Hur många behandlingar behöver jag?

För de flesta patienter, behövs endast en behandling. Sessionen kan vara från 45 minuter till en timme för varje område som behandlas.

Måste jag göra något efter behandlingen?

Efter behandlingen kommer du att ha minimal smärta och blåmärken. Vi rekommenderar 1-2 dagars vila, men de flesta patienter kan återgå till arbetet omedelbart.

Fördelar

  • Enklare ingrepp. Eftersom ingreppet är enklare används mindre bedövning och blödningarna som uppstår är mindre. Detta gör även att det är mindre risk för komplikationer.
  • Minimal stilleståndstid. Patienter kan gå tillbaka till arbetet redan efter en dag eller två.
  • Minimalt med obehag. Under förfarandet, känns ingen smärta. Efter att bedövningen väl har avklingat, känns det bara som värk och smärta som följer efter en hård träning. Detta till skillnad från traditionell fettsugning där patienten kan känna mycket smärta kring det område som fettsugits. De blåmärken patienten får är mycket mindre med Smartlipo™.
  • Mindre traumatisk.
  • Möjlighet att behandla tidigare svårbehandlade områden. Detta inkluderar  områden som ansikte, underarmar, övre delen av magen och knän.

Nackdelar

  • Dyrare än traditionell fettsugning
  • Begränsningar i mängden fett som kan avlägsnas per behandlingstillfälle
  • Precisionen vid energibestrålningen av vävnaden är inte helt exakt
  • Risk för brännskador vid behandling av större områden
  • Behandlingen tar relativt lång tid